forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: wyniki badan
Post: 2012-03-08, 18:20 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-04, 06:51
Posty: 20
Witam serdecznie mam bardzo wielka prosbe chodzi o interpretacje wynikow badan krwi otóz przeraził mnie niski poziom hemoglobiny, erytrocytów i hematokrytu jestem w 27 tygodniu ciazy co miesiac wykonuje badanie krwi i co miesiac te trzy parametry spadaja, oto moje cale wyniki
leukocyty 8,56 (3,9-10)
erytrocyty 3,67 (3,90-4,60)
hemoglobina 10,09 (12-16)
hematokryt 33,2 (37-45)
MCV 90,05 (80-99)
MCH 29,7 (27-33)
MCHC 32,8 (32-35)
płytki krwi 201 (150-450)

i jeszcze mialam robiony mocz wszystko byloby dobrze tylko ciezar własciwy jest 1.010 (1.015-1.025) czyli lekko zanizony
Bardzo prosze o odpowiedz bo strasznie sie denerwuje a wizyte u lekarza mam dopiero za 2 tygodnie
Z gory serdecznie dziekuje.


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-08, 22:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
Spokojnie, Ma pani anemię jednakże wbrew pozorom jest to bardzo popularne zjawisko w trakcie ciąży. Pod nadzorem lekarza proszę zażywać preparaty zawierające żelazo. A sama na własną rękę może pani zmienić dietę na bardziej bogatą w żelazo.
Proszę się nie obawiać, musi po prostu dostarczać więcej żelaza organizmowi, a jak wiadomo zawsze lepiej przyswajalne jest żelazo w postaci "naturalnej".

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-09, 07:14 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-04, 06:51
Posty: 20
Bardzo dziekuje za odpowiedz
Zelazo przyjmuje w tabletkach tardyferon fol 2 razy dziennie staram sie tez jesc produkty bogate w zelazo ale niestety jak widac nic nie pomaga, ale dzieki Pani troszke sie uspokoiłam, a co z tym ciezarem wlasciwym w moczu co jest zanizony? czy trzeba sie tego obawiac?
Jeszcze raz prosze o odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-09, 09:56 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
Pije pani dużo płynów? Taki wynik moze mieć miejsce gdy dużo pani pije płynów i wtedy nie jest to nic groźnego.

|Gdyby jednak pani mało piła wieczorem przed badaniem to ... warto wtedy powtórzyć badanie moczu i zobaczyć jaki będzie wynik.

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-09, 11:33 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-04, 06:51
Posty: 20
Jeszcze raz bardzo dziekuje za odpowiedz co do picia plynow to pije bardzo duzo, mam nadzieje ze to bedzie wlasnie tym spowodowane.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-10, 15:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
W tej sytuacji wydaje mi sie ze nie ma powodu do obaw.

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-13, 09:53 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-04, 06:51
Posty: 20
Witam ponownie mama jeszcze jedno pytanie co do tej anemi w ciazy, czytalam bardzo wiele na ten temat i wszedzie pisze ze anemia w 3 trymestrze ciazy grozi przedwczesnym porodem, czy to prawda? czy anemiamoze zagrazac dziecku?
Jeszcze raz prosze o odpowiedz


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-13, 13:45 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
Anemie trzeba leczyć ale nie ma powodu do obaw. Nieleczona anemia może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Jednak jeśli jest pani pod stałą kontrola lekarza i leczy tą anemię to nie ma powodu do obaw.

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-13, 14:13 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-04, 06:51
Posty: 20
Dziekuje za szybka odpowiedz, bardzo mi Pani pomogła
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-04-12, 14:38 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-02-04, 17:26
Posty: 13
Witam, jestem w 20 tygodniu ciąży i moje wyniki morfologii nie są zbyt dobre z tego co widzę. Lekarz powiedział, że mam anemię nic poza tym. Że spadła hemoglobina i to anemia. z tego co widzę dużo wyników jest nie tak, nie tylko ta hemoglobina. Czy może mi ktoś pomóc co to oznacza? czemu są takie złe? Czy w ciąży zmniejszają się i zwiększają te parametry i dlatego nic nie wspomniał o reszcie? Proszę o pomoc. Lekarz mówi zawsze o wszystkim tylko nie o tym co trzeba i wychodzę z tych wizyt zielona... Dostałam tylko żelazo "Tardyferon". Proszę o pomoc.

Morfologia (C55)
WBC ­ 12,6 K/μL 4,4 — 11,0
NEUT ­ 11,12 10^9/L (88,3%) 1,9 — 7,5 (40 - 72)
LYM ¯ 0,72 10^9/L (5,7%) 0,9 — 4,5 (18 -48)
MONO 0,52 10^9/L (4,1%) 0,1 — 1,0 (2,5 - 10,0)
EOS ¯ 0,03 10^9/L (0,2%) 0,05 — 0,5 (0,5 - 6,0)
BASO 0,02 10^9/L (0,1%) 0,0 — 0,2 (0,0 - 1,5)
LUC 0,19 10^9/L (1,5%) 0,0 — 0,4 (0,0 - 4,0)
v RBC ¯ 3,77 M/μL 4,1 — 5,1
v HGB ¯ 11,4 g/dL 12,3 — 15,3
v HCT ¯ 33,7 % 35,0 — 47,0
v MCV 89,6 fL 80,0 — 96,0
v MCH 30,4 pg 22,0 — 34,0
v MCHC 33,9 g/dL 33,0 — 36,0
v RDW 13,1 % 11,0 — 15,0
v HDW 2,3 g/dL 2,2 — 3,2
v PLT 249,0 K/μL 130,0 — 430,0
v MPV 8,2 fL 7,0 — 12,0
v PCT 0,2 % 0,12 — 0,36
v PDW 53,3 10(GSD) 40,0 — 60,0


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-04-12, 14:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
Te wszystkie wskaźniki są ze sobą powiązane. Jeśli spada hemoglobina automatycznie te wskaźniki również ulegają zmianie. Jak poprawi się pani krew, to automatycznie pozostałe wskaźniki wrócą do normy.

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-04-12, 15:08 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-02-04, 17:26
Posty: 13
dziękuję za odp :)


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-05-29, 14:19 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-02-04, 17:26
Posty: 13
Witam, przesyłam dzisiejsze wyniki. Wyżej są stare wyniki, które były gorsze. Mam pytanie czym spowodowany jest wzrost WBC oraz NEUT? Bo to znowu mi wzrosło, natomiast reszta się poprawiła. Bardzo proszę o odp.

Morfologia (C55)
v WBC ­ 13,36 K/μL 4,4 — 11,0
NEUT ­ 10,45 10^9/L (78,2%) 1,9 — 7,5 (40 - 72)
LYM 1,96 10^9/L (14,7%) 0,9 — 4,5 (18 -48)
MONO 0,53 10^9/L (4,0%) 0,1 — 1,0 (2,5 - 10,0)
EOS 0,14 10^9/L (1,0%) 0,05 — 0,5 (0,5 - 6,0)
BASO 0,02 10^9/L (0,2%) 0,0 — 0,2 (0,0 - 1,5)
LUC 0,25 10^9/L (1,9%) 0,0 — 0,4 (0,0 - 4,0)
v RBC 4,25 M/μL 4,1 — 5,1
v HGB 13,7 g/dL 12,3 — 15,3
v HCT 40,0 % 35,0 — 47,0
v MCV 94,2 fL 80,0 — 96,0
v MCH 32,1 pg 22,0 — 34,0
v MCHC 34,1 g/dL 33,0 — 36,0
v RDW 13,3 % 11,0 — 15,0
v HDW ¯ 2,2 g/dL 2,2 — 3,2
v PLT 276,0 K/μL 130,0 — 430,0
v MPV 7,8 fL 7,0 — 12,0
v PCT 0,22 % 0,12 — 0,36
v PDW 52,0 10(GSD) 40,0 — 60,0
HYPO% 0,1 <


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-05-29, 14:20 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-02-04, 17:26
Posty: 13
Nie dodałam, że jestem w 27 tygodniu ciązy


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-05-29, 15:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-03, 22:46
Posty: 3488
NEUT - Nuetrofile i WBC to rodzaj białych krwinek. Przyczyną podwyższenia moze być stres czy infekcja, nawet palenie papierosów moze spowodowac ich wzrost we krwi. Nie ma powodu do obaw.

_________________
carbomedicus.pl
Poleć nasze forum znajomym
Polub nasze forum na Facebook
.
Nie udzielamy porad poprzez prywatne wiadomości


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-05-29, 16:29 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-02-04, 17:26
Posty: 13
dziękuję bardzo za odpowiedź :)


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group