Administrator: dicarmedicus@interia.pl
Forum medyczne . Porady medyczne . Forum psychologiczne
Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
plamy na języku
Autor Wiadomość
nasty79 
Użytkownicy

#1  Wysłany: 2012-03-05, 19:29   plamy na języku

Witam,
W czerwcu 2011 roku pojawiły się u mnie plamy na języku, i obłożony język. Plamy te wyglądają jak wżery w języku, które z małych plamek zajmują cały język. DO tego pojawiają się pęknięcia. całość piecze i czasem jest uczucie stwardnienia czubka języka. Po około 2 tygodniach stan się polepsza by znowu się się pogorszyć. Kolejni lekarze z którymi miałem kontakt twierdzili że jest to grzybica, przyjmowałem nystatynę i wszystko co mogłoby tą grzybicę wyleczyć. po 3 miesiącach zrobiono wymaz i grzybicy nie było... plamy natomiast tak.
Odwiedzałem dermatologów, stomatologów, laryngologów każdy miał swoją wizję ale leczenie nie przynosiło skutków. w grudni trafiłem do periodontologia, który zrobił wymaz z języka i wyszedł gronkowiec złocisty.
przepisał mi tłum maści płyny do płukania. nic nie pomogło... z racji lokalizacji nie mogłem kontynuować leczenia u pani peri odontolog. Znalazłem lekarza o tej samej specjalności w Warszawie. Pani doktor kazała brać B12, żelazo, rozgryzać vit. A+E i płukać tantum verde. Minął kolejny miesiąc a plamy nadal są...
Muszę dodać też że w czerwcu miałem zabieg korekcji przegrody nosowej oraz operację na zatokach - polipy. od tego czasu borykam się z przewlekłym zapaleniem zatok. Przez ost 2 miesiące przyjmowałem Nasonex oraz w styczniu BACTRIM FORTE .

koronka 

Pomogła: 69 razy
 #2  Wysłany: 2012-03-06, 07:43   

Nie jestem w stanie bez osobistej wizyty ocenić przyczyny i nie ocenię czy przyczyna jest stomatologiczna.Sądzę z opisu że przyczyny mogą być po stronie laryngologicznej,nie można wykluczyć gastrologicznej czy alergicznej.Są tu potrzebne szczegółowe badania w kierunku aftozy,drożdżycy czy stanów wirusowych i bakteryjnych.Bardzo możliwe że bez leczenia antybiotykami się nie obejdzie.(czy ten stosowany dobrano na zasadzie antybiogramu czy tylko tak na zatoki?)Jak na razie tu leczenie jest na zasadzie albo pomoże albo nie.Wskazane badanie krwi z posiewami,również wymazy z nosa i języka.Leczy się tu objawowo a nie przyczynowo.Pozdrawiam

nasty79 
Użytkownicy

#3  Wysłany: 2012-03-06, 11:50   

Biogram został zrobiony stąd antybiotyk. ze strony żołądka nie mam żadnych dolegliwości.
Grzyba candidia nie wykryto w sierpniu. Na wymaz z nosa czekam. Proszę podpowiedzieć jakie konkretnie badania mogę zrobić.

nasty79 
Użytkownicy

#4  Wysłany: 2012-03-06, 15:03   

Również przed tą kilka tygodni przed tą przypadłością wymieniałem plomby, w sumie 6 zębów w niecały rok. Może to mieć związek z przedostaniem się związków rtęci do krwi?

koronka 

#5  Wysłany: 2012-03-07, 07:43   

nasty79, Dokladne wymazy z jamy ustnej z różnych miejsc,oraz z nosa.
nasty79 napisał/a:
Może to mieć związek z przedostaniem się związków rtęci do krwi?
jak rozumiem chodzi o plomby z amalgamatu srebra,nie jest stwierdzone aby takie plomby były szkodliwe i przedostawały się do obiegu krwi,nawet gdyby było ich wiele.Musiał by Pan wyjątkową osoba i musiały by być inne objawy.Pozdrawiam

nasty79 
Użytkownicy

#6  Wysłany: 2012-03-07, 09:41   

Ale czy jest możliwe aby metale ciężkie dostały się do organizmu podczas wymiany plomb.
Czy połknięcie tego co zostało wyborowane z zębów jest niegroźne?
staram się przypomnieć od kiedy konkretnie mam tą przypadłość i jest to stomatolog i wycieczka zagraniczna..

koronka 

#7  Wysłany: 2012-03-08, 07:42   

Już odpowiedziałam że na pewno nie z tego powodu a jeśli to tak bardzo Pana niepokoi proszę zrobić badanie krwi na ołów.Więcej się Pan nawdycha na ulicy ołowiu jak z plomby od zęba.Pozdrawiam

nasty79 
Użytkownicy

#8  Wysłany: 2012-03-08, 11:26   

ok rozumiem, w takim razie w jakim kierunku robić badania? jakieś warianty?

koronka 

#9  Wysłany: 2012-03-09, 07:57   

Badanie krwi na ołów.Pozdrawiam

nasty79 
Użytkownicy

#10  Wysłany: 2012-04-01, 22:24   

Niestety Periodontolog, stwierdziła iż przewyższa to jej wiedzę. Miesięczna kuracja Witaminą b12 jakby zmniejszyła objawy. Zaproponowano mi wizytę u Pani profesor Górskiej. Badań na ołów nie zlecono.

Odpowiedz do tematu