forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2012-08-05, 16:48 
Offline
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-01, 23:05
Posty: 34704
Chorobie nowotworowej bardzo często towarzyszy pogorszenie stanu odżywienia chorego czego skutkiem są niezamierzona utrata wagi i osłabienie organizmu. Może to być rezultatem rozwijającej się choroby, ale także efektem uboczny chemio- lub radioterapii. Jest to sytuacja niebezpieczna dla chorego gdyż osoby źle odżywione gorzej reagują na leczenie. Są też bardziej narażone na infekcje i powikłania pooperacyjne. Dlatego niezwykle ważne jest, aby zapobiegać pogorszeniu się stanu odżywienia chorego.



Praktyczne wskazówki żywieniowe

Jakie produkty wybierać?


Stan odżywienia chorego można poprawić, regularnie podając mu 5-6 mniejszych posiłków zamiast 3 większych. Należy też zwrócić uwagę na ich jakość. Ważne, by na talerzu chorego znalazły się produkty o wysokiej zawartości białka, czyli m.in. chude mięso, nabiał, jaja, ryby, tofu. Ponadto konieczne są składniki wysokokaloryczne, takie jak oleje roślinne, nasiona, pełne mleko i jego przetwory. Warto przygotowywać chorym dania, które szczególnie lubią, a także zostawiać przekąski, po które będą mogli sięgnąć, gdy tylko będą mieli na nie ochotę. Choremu należy także przygotowywać bogate pod względem odżywczym napoje (np. świeże soki i koktajle mleczne), które zaleca się pić pomiędzy posiłkami.

Jak gotować i podawać?


Potrawy przygotowywane dla chorego powinny być gotowane lub duszone. Nie zaleca się smażenia, gdyż ciężkie i tłuste dania mogą przyczynić się do pojawienia się lub pogłębienia dolegliwości gastrycznych. Zwiększające kaloryczność produkty - masło, oleje, śmietany - należy dodawać do gotowych potraw. Należy dbać o to, by były one aromatyczne i estetycznie podane. Konieczne jest również zapewnienie choremu miłej atmosfery podczas spożywania posiłku.

Jak jeszcze lepiej można odżywić organizm chorego na nowotwór?


Choroba nowotworowa wymusza większe zapotrzebowanie energetyczne i białkowe organizmu a klasyczna dieta nie zawsze jest w stanie je zaspokoić. Dodatkowo efekty uboczne chemio- i radioterapii są uciążliwe i odbierają apetyt (wymioty, nudności, suchość w ustach). Chory często nie ma najmniejszej ochoty żeby jeść. W takim wypadku można uzupełnić dietę specjalnymi preparatami odżywczymi Nutridrink Protein i Nutridrink Compact Protein. Są to produkty wysokobiałkowe i wysokoenergetyczne, opracowane specjalnie z myślą o chorych onkologicznie. Dostarczają dużej porcji energii i białka w małej objętości - w 125 ml napoju znajduje się nawet 18g białka czyli tyle co w 6,5 jajkach kurzych . Zaleca się spożywać wysokobiałkowe preparaty Nutridrink pomiędzy posiłkami jako uzupełnienie diety. Można je także stosować jako dodatek do potraw, co doskonale podnosi ich wartość odżywczą i urozmaica jadłospis chorego.

O pomoc w optymalnym skomponowaniu diety można również poprosić specjalistę dietetyka, który dokładnie oceni zapotrzebowanie chorego na składniki odżywcze i zaproponuje odpowiednie żywienie.

źródło:www.cefarm24.pl


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group