forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2011-12-03, 12:37 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-03-16, 15:10
Posty: 99
Witam serdecznie
mam pytanie robiłam badanie na krew utajoną w kale i wyszedł mi wynik słabo dodatni. Czekam teraz na drugi wynik i mam zrobic w przyszłym tygodniu trzeci.
Morfologia prawidłowa, tak po skrócie:
WBC 6,70 ( 3,50 - 10,00 )
RBC 4,41 ( 3,50 - 5,00 )
Hgb 13,00 ( 11,00 - 16,00 )
Hematokryt 39,30 ( 37,00 - 47,00 )
MCV 89,10 ( 83,00 - 103,00 )
MCH 29,5 ( 28,00 - 34,00 )
MCHC 33,10 ( 31,00 - 35,00 )
Płytki krwi 240 ( 125 - 400 )
RDW - CV 12,80 ( 11,50 - 14,50 )
MPV 11,30 ( 9,00 - 12,60 )
OB 9 ( poniżej 20 )
CRP 0,26 ( 0,00 - 6,00)
Sód 137 ( 135 - 145 )
Potas 4,7 ( 3,5 - 5,10)
Rozmaz krwi równiez w normie.
Usg jamy brzusznej prawidłowe, jedynie co jest niejasne to : ,, mierne poszerzenie układu kielichowo miedniczkowego nerki prawej oraz Spora ilośc gazów jelitowych w świele okrężnicy "
tu mam pytania:
1. Czy taki wynik od razu kwalifikuje mnie do kolonoskopii?
2. Czy jak dzień wczesniej wieczorem zastosowałam czopek glicerynowy doodbytniczo a rano pobrałam próbkę to mogło miec wpływ na wynik?
3. Czy jadłopspis i potrawy które się spozywa moga miec wpływa na wynik?
4. Czy guzek przyodbytowy ( miałam taki wynik u proktologa w 2010 roku ) może też miec tutaj wpływ?
5. Czy picie Figury 1 ( od kilku lat ) może miec wpływ?

Jestem kobietą i mam 38 lat. Zaczynam się niepokoic i czekam na badania a gastrologa mam dopiero we czwartek.
Objawy jakie mam to jedynie ból w prawym podbrzuszu, bardziej przy pachwinie i dole biodrowym, tak nisko przy spojeniu łonowym. Ból kregosłupa lędźwiowego i krzyża.
Pozdrawiam


Ostatnio zmieniony 2011-12-03, 14:49 przez togolina, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-03, 20:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16382
Proszę Pani,wyniki są dobre.Tu nic nie wskazuje na zmiany chorobowe.
togolina pisze:
Usg jamy brzusznej prawidłowe, jedynie co jest niejasne to : ,, mierne poszerzenie układu kielichowo miedniczkowego nerki prawej oraz Spora ilośc gazów jelitowych w świele okrężnicy "
,jeśli chodzi o nadmierną ilość gazów,to wskazuje na zaburzenia gastryczne.Które mogą powodować wspomniane objawy,jednak w kontekście zmian w kręgosłupie,takie objawy bólowe,mogą wynikać z tych zmian.Tak że tu trudno bez osobistego badania diagnozować.
togolina pisze:
1. Czy taki wynik od razu kwalifikuje mnie do kolonoskopii?
tak,ale jednak powtórzenie badania
togolina pisze:
2. Czy jak dzień wczesniej wieczorem zastosowałam czopek glicerynowy doodbytniczo a rano pobrałam próbkę to mogło miec wpływ na wynik?
wynik na krew utajona i tak by wyszedł dodatni.Jednak wynik jest wskazaniem do potwierdzenia.
togolina pisze:
3. Czy jadłopspis i potrawy które się spozywa moga miec wpływa na wynik?
bardziej na wynik usg.
togolina pisze:
4. Czy guzek przyodbytowy ( miałam taki wynik u proktologa w 2010 roku ) może też miec tutaj wpływ?
jesli występują jakieś zmiany to tak
togolina pisze:
5. Czy picie Figury 1 ( od kilku lat ) może miec wpływ?
tak.

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-03, 20:41 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-03-16, 15:10
Posty: 99
Dziękuję pieknie za udzielone odpowiedzi... Zrobiłam powtórne badanie w piatek, wynik będę miała w poniedziałek. Potem jeszcze mam zrobic 3 raz, myślę że we wtorek zrobię te badanie albo w poniedziałek.
Ale jeśli mogłabym jeszcze wykorzystac Pańską uprzejmośc prosiłabym o rozwinięcie odpowiedzi twierdzącej, że wynik może miec związek z piciem Figury 1... Pije te herbatke kilka ładnych lat i chyba sie troszkę od niej uzależnilam... Czy grozi mi coś w związku z tym????
Może ktoś zna sposób na odstawienie tych ziół ????
Idę w czwartek do gastrologa również nadmienię temat Figury i jej odstawienia, nie wiem natomiast czy mi w tym pomoże.
Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-03, 21:07 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16382
Nagminne stosowanie preparatów odchudzających powodować może problemy ze stolcem.Po prostu odstawić a stosować więcej błonnika,który poprawia perystaltykę jelit,i ułatwia wypróżnianie.Sa gotowe preparaty z błonnikiem(który nie tylko ma wpływ na odchudzanie ale przemianę materii oraz zabezpiecza m.in przed wieloma chorobami) ale najlepsze są owoce,warzywa czy produkty zbożowe.I pić więcej płynów(wody mineralne niegazowane)

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-04, 00:01 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-03-16, 15:10
Posty: 99
Dziekuję za odpowiedzi :-)
Jeśli jeszcze można to chcialabym sie spytac :
1.Jak w takim razie ma się stosowanie herbata typu Figura 1 do badania na krew utajoną i dodatniego wyniku???
2. Boję się że jak odstawię Figurę to się nie załatwię... Czy sam błonnik pomoże???
3. Czy taki dodatni wynik na krew utajoną przy morfologi takiej jak moja jest groźny???
Włączyla mi się hipochondria jak poczytałam w internecie co niesie za sobą dodatni wynik...


Ostatnio zmieniony 2011-12-04, 00:04 przez togolina, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-06, 22:30 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-03-16, 15:10
Posty: 99
Witam ponownie
zrobiłam 2 kolejne testy na krew utajoną i wyszły oba ujemne. Jeden w piatek czyli dzień po tym, który wyszedł slabo dodatni, drugi po dwudniowej weekendowej przerwie w poniedziałek. Oba ujemne.
Co w takim wypadku robic??? Jeden tesy słabo dodatni, dwa ujemne.


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-12-07, 11:36 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16382
togolina pisze:
Co w takim wypadku robic??? Jeden tesy słabo dodatni, dwa ujemne.
wykonać kolonoskopię.Co pozwoli na ocenę jednoznaczną.

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group