forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2013-06-19, 16:46 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2013-06-19, 16:07
Posty: 7
2 tyg temu pt/sb nie spałam bezsenność się utrzymała do tygodnia, i dokładnie w zeszłym tygodniu byłam na manewrach joannickich, nocnych, po powrocie na salę czułam się dobrze, potem momentalnie zaczęło mi się robić niedobrze i gorąco, miałam napad drgawek i zaburzenia oddechu, trzymało mnie godzinę jakoś, z ,,uspokajaniem,, nawet dobre półtorej, byłam świadoma cały czas, odpowiadałam na pytania co prawda po dłuższym namyśle i jak najkrócej. Kolega ze straży mierzył mi tętno, mówił że słabo wyczuwalne ale ja je mocno czułam, inny kolega mi osłuchiwał płuca, niby jakieś szmery, ciśnienie w normie, temperatura 38 i potem norma, potem chodziłam jak struta, zasnęłam na 2h rano była powtórka z rozrywki w mniejszym stopniu, pare minut i spokój, byłam u lekarza potem, cukier 100 przed kolacją czyli norma, dziś robiłam też badania krwii potas sód, cukrzyca, o.b. krwii, tarczyca, i miałam dziś robione to okropne EKG
średnia oś QRS normogram
amplituda zespołu QRS obniżona w I. aVL
patologiczny załamek Q w aVR
nieprawidłowy załamek R w V3 i v5
odcinek ST uniesiony w V2, V3, V5
nieprawidłowy załamek T w V4

kolega ze straży, samouk medyczny zasugerował niedywolność prawokomorową i badanie czy nie mam migotania przedsionków.

może ktos powiedzieć o czym mogą świadczyć takie wyniki?


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-19, 18:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16384
Sam opis trochę za mało do oceny.Ważne są amplitudy czas trwania itd.Podany opis wskazuje na zaburzenia w prwokomorowe
Preight pisze:
odcinek ST uniesiony w V2, V3, V5
,prawdopodobnie niedokrwienie.Nie ma tu arytmii.Obecnie istotne są dla mnie wyniki badań z krwi,po który można będzie powiedzieć coś więcej.

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-20, 16:11 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2013-06-19, 16:07
Posty: 7
no niestety wyniki odebrała mama ale może będę miała do nich dostęp jeszcze to napiszę..


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-24, 18:38 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2013-06-19, 16:07
Posty: 7
morfologia:
CO / ILE / NORMA
krwinki białe WBC / 7,62 / 4,50-11,00
krwinki czerwone RBC / 4,82 / 4,10-5,10
hemoglobina / 14,20 / 12,0-15,0
hematokryt / 0,41 / 0,35-0,45
mcv / 84,4 / 78,0-95,0
mch / 29,5 / 26,0-32,0
mchc / 34,9 / 31,0-35,0
płytki krwi / 276 / 125-400
rdw-sd / 36,4 / 37,0-54,0 ---------------
rdw-cv / 11,9 / 11,5-14,5
pdw / 13,1 / 9,0-17,0
mpv / 10,8 / 9,0-12,6
p-lcr / 30,6 / 13,0-43,0
% neutrocytów / 50,9 / 45-70
% limfocytów / 37,8 / 20-45
%monocytów / 8,8 / 4,0-12,0
% eozynocytów / 1,8 / <5,0
% bazocytów / 0,4 / <1,0
l. neutrocytów / 3,88 / 1,80-7,70
l. limfocytów / 2,88 / 1-5
l. monocytów / 0,67 / <0,8
l. eozynocytów / 0,14 / <0,45
l. bazocytów / 0,03 / <0,2

sód / 141 / 136-146
potas / 4,88 / 3,5-5,1
glukoza (osocze fluorkowe) / 79 / 70-99
TSH / 2 / 0,27-4,2


jeszcze z tamtego ekg,
nie wiem czy to ale to chyba amplitudy
HR 61 (1/min)
RR 885ms
P 132ms
QRS 85ms
PQ 195ms
QT 345ms
QTc 365ms
Oś QRS 77stopni.

czy ta tabelka
mV p+ p- q r s ...
I
II
III
aVR
...

będzie potrzebna?

dodam że pojawiły się nowe objawy, mam coś z nogami, jakby sparaliżowane i chwieję się kiedy idę, są jakby opuchnięte i lekkie. zaczęłam również mieć napadowe duszności, krztuszę się nagle i słyszę cichutki świst przy wciąganiu powietrza.
również zauważyłam widoczne czerwone naczynka w oku, przekrwienie ale tylko do połowy od dołu ( poziomo) czuję też pieczenie, zamykam oczy i przechodzi po jakichś kilkunastu minutach, łzawią te oczy..
może tego nie pamiętam ale chyba uderzyłam się w głowę, czuję się otępiona już conajmniej jeden dzień, i jak się podrapałam po głowie trafiłam na strupka z krwi, był umieszczony z tyłu głowy po lewej, na płacie potylicznym, uszczerbku w funkcjonowaniu nie zauważyłam, normalnie się skupiam, pamięć jak zawsze, nic się nie zmieniło.

byłam w szpitalu, oczywiście trochę to zajęło bo na pediatrię za duża na wewnętrzy dla dorosłych za mała (17lat, luty '96) ale po ponownym EKG ( wyniku nie mam ale widziałam jedną nieprawidłowość przy P i ST uniesione) ciśnienie w normie, saturacja 98% temperatura 37,2st.
lekarz osłuchał mi klatkę piersiową stwierdził cichy szmer nad sercem, i totalnie olał to wszystko, zlecił psychiatrię.

zaczynam się martwić, wystarczy że się czegoś przestraszę nagle albo mocno i od razu zaczynam się tak bardzo bać, trząść ( drżenie mięśni przy większym lęku przeradza się w drgawki) ciężko mi się oddycha i czasem kaszlę, jest mi gorąco, no i jestem świadoma.

naprawdę mam już tego dosyć, mam bardzo ,,zabawną,, klasę często robią sobie żarty z kogoś, a co będzie jak się za bardzo wystraszę? normalnie na zawał zejdę albo coś..
co mam robić? :-( im dłużej to trwa tym bardziej strachliwa jestem


Ostatnio zmieniony 2013-06-24, 19:08 przez Preight, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-25, 18:47 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16384
Wyniki są dobre nie wskazują na coś poważnego.Należy sądzić że jednak może być coś z nerwicą i na tym tle może dochodzić do takich zmian w zapisie ekg.Na ile tarczyca ma na to wpły nie ocenie,to że TSH jest w normie jeszcze nic nie znaczy.proszę postarać się skontaktować z kardiologiem aby przejrzał zapisy ekg.I od tego trzeba uzależnić dalsze leczenie a psychiatra jest jednak wskazany(na pewno występuje tu nerwica i ona moze mieć podłoże tych objawów)

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-30, 13:41 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2013-06-19, 16:07
Posty: 7
u psychiatry byłam, niestety taka pani że o matko. nic kompletnie nic nie pytała odnośnie napadów, czy nawet zaburzeń jakichkolwiek. pytała tylko o szkołę sytuację w domu i to co robię po szkole, jaki to ma sens? w dodatku rozmawiała prawie tylko z moją mamą i ta oczywiście nagadala bzdur że udawałam, że kiedyś się chciałam zabić (to był zakład akurat. -.-) że od gimnazjum chodzę do psychologa, ( a raczej ona chodzi się tłumaczyć czemu ja nie przychodzę :D ) no i dostałam skierowani do psychologa klinicznego. litości. co za psychiatra?
zastanawiam się czy nie pojechać prywatnie do innego, rzekomo bardzo dobrego (W.Sterna z gorzowa wlkp.) i sama bym pojechała, pytanie czy przyjmie 17-latkę..


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2013-06-30, 22:46 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16384
Sądzę że samodzielna wizyta to nie przejdzie ale do lekarza można wejść samemu a mama powinna poczekać na korytarzu.Dopiero wejść kiedy lekarza przedstawi sposób leczenia,o tym powinien powiadomić mamę.

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group