forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2011-08-20, 22:46 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2011-07-23, 01:38
Posty: 14
Prosze o szczegolowe informacje dotyczace diety zalecanej przy przewleklym zapaleniu blony sluzowej zoladka i przelyku. Uzyskalem ogole informacje od eksperta (pan carboczar), ale bylybym wdzieczny gdybym sie mogl dowiedziec konkretnie jakie produkty spozywcze sa zalecane a jakich nalezy unikac. Rowniez, z jakich owocow i warzyw najlepiej robic soki.
Z gory dziekuje.


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2011-08-21, 09:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-03-06, 12:43
Posty: 664
Przy diecie w przewlekłym zapaleniu żołądka konieczne jest bardzo indywidualne dobranie produktów, które będą się w niej pojawiać. Istnieją ogólne zasady, określające czego należy unikać przy planowaniu menu, a na co można sobie pozwolić, często zdarza się, że to co jednej osobie szkodzi, u innej nie wywołuje negatywnych objawów.

Zaleca się, aby dieta osoby cierpiącej z powodu zapalenia błony śluzowej żołądka była lekkostrawna, pozbawiona produktów pobudzających zwiększone wydzielanie soków żołądkowych. Unikać należy zatem dań tłustych, smażonych czy choćby pieczonych i duszonych z dodatkiem tłuszczu. Niewskazane są tutaj warzywa i owoce spożywane na surowo, chyba, że są one miękkie i bardzo dojrzałe. W przeciwnym razie dostarczają dużych ilości błonnika, który podrażnia ściany żołądka. Podobnie działa pieczywo pełnoziarniste.
Wyeliminować należy ostre przyprawy oraz wszelkie używki jak kawa, mocna herbata, alkohol. Objawy nasilać mogą się po spożyciu czekolady oraz wyrobów, w skład których wchodzi kakao. Wskazane jest zaprzestanie palenia.
Błona śluzowa żołądka osoby, u której stwierdzono jej stan zapalny jest przekrwiona i obrzęknięta. Pojawiać mogą się w niej nadżerki. Na ich tle zaś dojść może do rozwoju choroby wrzodowej żołądka.
Hamujące działanie H. pylori mają:
• Żywność zawierająca flawonoidy, takie jak jabłka, seler, żurawiny (w tym sok z żurawiny), cebula, czosnek i herbata .
• Przeciwutleniacze, w tym owoce (np. jagody, wiśnie, pomidory) i warzywa – np. papryka.
• Pokarmy bogate w witaminy z grupy B i wapń, (migdały, fasola, ciemno zielone warzywa liściaste.
• Unikanie wyrafinowanych produktów, (białe pieczywo, makarony, cukier. )
• kwasy Omega-3 kwasy tłuszczowe, takie jak olej rybi, 1 - 2 kapsułki lub 1 łyżka stołowa oleju 2 - 3 razy dziennie - może pomóc zmniejszyć stan zapalny. Olej z ryb może zwiększyć ryzyko krwawienia. W przypadku przyjmowania aspiryny lub innych leków przeciwzakrzepowych (krzepnięcie krwi), skonsultować się z lekarzem przed podjęciem oleju z ryb.
• Probiotyki - mogą pomóc stłumić H. pylori .
Zioła jakie można stosować:
• Żurawina 400 mg dwa razy dziennie - Wstępne badania sugerują, żurawina może hamować H. wzrostu pylori w żołądku.
• Mastic (Pistacia lentiscus) standaryzowany ekstrakt, 1000 - 2000 mg na dobę w dawkach podzielonych - Mastic jest tradycyjnym leczeniu wrzodów żołądka i hamuje H. pylori w probówkach.
• Lukrecja standaryzowany ekstrakt, 250 - 500 mg 3 razy dziennie przed lub 2 godziny po posiłku - może chronić przed uszkodzeniem żołądka
Przy diecie unikamy:
torty, pączki, ciasta kruche, makowiec, keksy,
pieczywo razowe, żytnie i świeże,
napoje gazowe, alkoholowe, naturalną kawę, mocną herbatę,
grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
maki razowe, żytnie,
desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
kefir, jogurt, sery żółte i topione, - mleko zsiadłe przekwaszone,
duszone, smażone i pieczone mięso, - jaja na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznicę,
zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw, rosół,
zupy na wywarach z mięsa lub kości,
mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka,
tłuste wędliny i mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna,
chrzan, kostki bulionowe, ocet, pieprz, musztarda, papryka,
słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny, kwaśna śmietana, smalec,
słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy, chałwa, czekolada,
wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, frytki, placki ziemniaczane, pyzy,
bób, soczewica, fasola, groch,
ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby, wszystkie odmiany kapusty,
surowe i suszone owoce, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy.

Stosujemy następujące produkty:

dżemy, miód, cukier, - mleko, słaba kawa i herbata,
jasne pszenne i czerstwe pieczywo, - mało słodzone kisiele, galaretki, kompoty,
ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron, mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska,
potrawki, pulpety, budynie,
duszone i gotowane mięso,
bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy, mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone,
zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką, kleiki, krupniki z dozwolonych kasz,
jajecznica na parze,
jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone,
przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
chudy drób i mięsa: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
mało słodki biszkopt,
ciastka czerstwe zbożowe,
puree, ziemniaki gotowane, tłoczone,
surowe: sałata, pomidory,
gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior, fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach,
ryby: sandacz, dorsz, leszcz, płastuga, kargulena, szczupak,
gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
dojrzałe owoce bez pestek,
olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa,
margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
słodka śmietana, świeże masło.
Źróło:,,Zapalenie żoładka- metody rozpoznawiania i leczenie''lek. med. A. Budzynska
A co do soków : można stosować z każdych owoców czy warzyw, jednak należy pamiętać że takie soki najlepiej rozcieńczać lekko wodą żeby nie były drażniące i pić je na raz w małych ilościach.

_________________
Gosiak


Ostatnio zmieniony 2011-08-21, 09:41 przez gosiak242, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-05, 14:37 
Offline
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Rejestracja: 2012-02-07, 15:18
Posty: 114
Lokalizacja: Katowice
Przepraszam że piszę w tym temacie, ale poszukuje tego co Pani zaleciła forumowiczowi w sprawie zapalenia zołądka:
"Lukrecja standaryzowany ekstrakt, 250 - 500 mg 3 razy dziennie przed lub 2 godziny po posiłku - może chronić przed uszkodzeniem żołądka "

Czy mogłaby Pani sprecyzować, czy chodzi o korzeń, czy o ziele i przybliżyć nazwę jakiś preparatów. Szukam dla córki.

Dziękuję :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-05, 19:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-03-06, 12:43
Posty: 664
Cytuj:
Czy mogłaby Pani sprecyzować, czy chodzi o korzeń, czy o ziele i przybliżyć nazwę jakiś preparatów. Szukam dla córki.


Chodzi o korzeń lukrecji. Niestety nie mogę polecić konkretnego preparatu ,ale szukając w sieci jest duzo sklepów gdzie można go kupić.Ważne jest żeby był standaryzowany. Pozdrawiam.

_________________
Gosiak


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-06, 18:15 
Offline
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Rejestracja: 2012-02-07, 15:18
Posty: 114
Lokalizacja: Katowice
Dziękuję :-)
Znalazłam tabletki z korzenia lukrecji z Herbapolu, nie pisze, że standaryzowany. Czy mogę dac jej taki? Czemu wogóle musi być standaryzowany??


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-06, 18:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-03-06, 12:43
Posty: 664
Herbapol robi produkty wysokiej jakości, sama uwielbiam ich herbatki zwlaszcza z dzikiej róży. Wiec jak najbardziej moze pani kupic te tabletki z Herbapolu. Piszac ze dobrze by było aby były standaryzowane chodziło mi o to że w ten sposób uniknie sie kupna niepełnowartosciowych produktów o gorszym działaniu- a niestety na rynku jest dużo ,, podróbek'' za wysoką cenę.

_________________
Gosiak


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-06, 18:55 
Offline
Stały Bywalec
Stały Bywalec

Rejestracja: 2012-02-07, 15:18
Posty: 114
Lokalizacja: Katowice
Dobrze, dziękuję. :-) Zapytam jeszcze jak długo córka może je brać, bo czytałam, że lukrecja powoduje uciekanie potasu z organizmu?

Czy moze je brać razem z Polprazolem, Debretinem. Chyba trochę za dużo jej podaję, bo daję jej jeszce zioła na zołądek i sok z pokrzywy na słabe żelazo.
Pytając razem mam na myśli w tym samym dniu, bo daję z duzymi przerwami. A może lepiej jak wybierze leki chemiczne, a potem będę sie posiłkować ziołami. Troche boję się interakcji.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł:
Post: 2012-03-06, 22:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-03-06, 12:43
Posty: 664
Nie jestem zwolenniczka mieszania ziól ze soba. Kuracja ziołami należy pamietac jest tylko wspomagajaca i powinna trwać do 3 tygodni nastepnie 3 miesiace przerwy i ponownie zioła.

_________________
Gosiak


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group