forum medyczne

Forum medyczne. Porady medyczne. Forum psychologiczne. Lekarze.

Forum poświęcone chorobom, zdrowiu intymnemu, psychicznemu, nerwicom.



sklep medyczny




Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Post: 2012-08-29, 10:58 
Offline
Użytkownicy

Rejestracja: 2012-08-29, 10:45
Posty: 1
dziendobry,

Moj tata jest swiezo po operacji nowotworu jelita grubego, za moment wychodzi ze szpitala. Chcialabym sie dowiedziec jaka jest zalecana dieta po takiej operacji a zwlaszcza jakie produkty i rodzaje potraw sa wyjatkowo zabronione.

Chcialabym uzyskac taki tygodniowy zestaw potraw/jadlospis wedlug ktorego moge zaczac przygotowywac posilki.

Z gory dziekuje za porade i diete.

Pozdrawiam
Zaneta


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-08-30, 19:15 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-02-10, 23:23
Posty: 16384
Do czasu przybycia naszej koleżanki prosze się zapoznać z:
http://carbomedicus.pl/dieta-w-profilak ... t11242.htm
http://carbomedicus.pl/dieta-do-stosowa ... t11241.htm
Dieta po operacji jelita grubego

Operacja jelita grubego jest częstą metodą leczenia wielu chorób i dolegliwości, zarówno niegroźnych polipów, jak i raka. Jelito grube jest bardzo długie i usunięcie jego niewielkiego fragmentu nie wpłynie na jego funkcjonowanie. Biorąc jednak pod uwagę, iż operacja ta jest ingerencją chirurgiczną w obrębie przewodu pokarmowego, okres rekonwalescencji będzie wymagał odpowiedniej diety. Bezpośrednio po operacji, przez ok. 7 dni, pokarmy podawane są dożylnie. Po tym okresie stopniowo wprowadzana jest doustna dieta płynna i jeżeli jest ona dobrze tolerowana przez pacjenta, można powoli wprowadzać pokarmy stałe. Do diety wprowadzane są pokarmy niskotłuszczowe i bogate w błonnik. Należy ograniczyć spożywanie soli, cukrów, tłuszczów i konserwantów. W diecie po operacji jelita grubego ważne jest także ciągłe nawadnianie organizmu.
Dieta stosowana bezpośrednio po operacji jelita grubego
Pacjent po operacji jelita grubego zazwyczaj pozostaje w szpitalu około tygodnia, a czas ten uzależniony jest od rodzaju przeprowadzonego zabiegu. Przez ten czas nie ma możliwości doustnego przyjmowania płynów i pokarmów – stosowane jest odżywianie dożylne i poprzez zgłębnik nosowo-żołądkowy. Gdy stan pacjenta się poprawi, lekarz zadecyduje o usunięciu zgłębnika żołądkowego. Od tej chwili chory będzie mógł pić wodę. Jeśli jelita będą sobie bez problemu radziły z tą dietą, stopniowo dojdą do niej kolejne płyny: słaba herbata, soki, bulion (dieta płynna). Jeśli chory po operacji jelita grubego dobrze toleruje płyny, po kilku dniach można do jego diety wprowadzić miękkie i lekkostrawne pokarmy stałe. Mogą to być budynie, koktajle mleczne, ryż, kremy, owsianka, jogurty i zupy na bazie śmietany. Produkty te przygotują jelita na twardsze pokarmy. Jeśli organizm będzie je dobrze znosił, pacjent może wrócić do normalnej diety. Należy bezwzględnie zrezygnować z palenia papierosów oraz picia alkoholu.
Jaką dietę stosować po operacji jelita grubego?
Nawet w momencie, gdy lekarz zezwoli na normalną dietę, chory powinien pamiętać, że jego jelita wciąż się goją i nie należy ich zmuszać do zbyt ciężkiej pracy. Przede wszystkim nie należy jeść zbyt dużo na raz. Warto z początku zrezygnować z warzyw liściastych i produktów powodujących gazy. Jeśli organizm źle reaguje na nową dietę, należy na jakiś czas wrócić do diety płynnej. Najważniejszymi zasadami diety po operacji jelita grubego jest rezygnowanie z tłuszczów i wprowadzenie do jadłospisu pokarmów bogatych w błonnik. Często po operacjach układu pokarmowego, a więc także po operacji jelita grubego, stosowana jest dieta śródziemnomorska, opierająca się głównie na spożyciu m. in. warzyw, owoców, sałatek tego typu, oliwy i tłuszczów roślinnych, bogatych w kwasy omega-3. Wskazane produkty to między innymi:

owoce;
warzywa;
pieczywo pełnoziarniste;
płatki zbożowe;
brązowy ryż;
drób;
ryby;
chude mięso.

Należy unikać cukrów prostych i rafinowanych, soli, konserwantów i tłuszczów.
Po operacji jelita grubego powinna być stosowana dieta lekkostrawna i łatwo tolerowana przez organizm. Należy zwracać szczególną uwagę na odpowiednie nawadnianie organizmu i zrezygnować ze smażonych potraw.

_________________
Nie udzielam porad przez pw!
Z dn.10.07.2014 zawieszam udzielania porad
Tylko trudne przypadki


Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
 Tytuł:
Post: 2012-08-30, 21:21 
Offline
Ekspert
Ekspert
Awatar użytkownika

Rejestracja: 2011-03-06, 12:43
Posty: 673
Zalecenia żywieniowe przy raku jelita grubego

Należy zastosować się do podstawowych zalecień dietetycznych dla pacjentów w trakcie i bezpośrednio po leczeniu z powodu raka jelita grubego.
Nie wolno jeść:
• ciemnego, razowego pieczywa, tłustych ciast ( francuskie, kruche, z kremem), świeżych drożdżowych, ciast na proszku do pieczenia,
• cukier zwiększa wzdęcia i powoduje kolki czyli dżemy, konfitury,
• ziemniaków – powodują fermentację czyli wzdęcia
• tłuszcze zwierzęce całkowicie zakazane (smalec, tłuste wędliny, tłuste mięso),
• ryby wędzone i wędliny wędzone,
• konserwy chyba, że produkowane dla dzieci,
• twarde sery, sery dojrzewające, tłusta śmietana,
• całkowicie zakazane następujące jarzyny: kapusta, kalafior, brokuły, cebula, pory, fenkul, ogórki pod każdą postacią, rzodkiewki, groch, fasola, grzyby pod każdą postacią, orzechy,
• owoce wielkopestkowe i gruszki, winogrona oraz przetwory (dżemy, konfitury)
• całkowicie zakazane przyprawy: ocet, musztarda, ketchup, pieprz, papryka,
• wszystko co pieczone (mięso, jarzyny) na tłuszczu ale może być z grilla,
• kawa prawdziwa ziarnista, mocna herbata
Wolno jeść:
• jasne pieczywo, najlepiej nie całkiem świeże, ciasto drożdżowe ale też nie całkiem świeże, biszkopty, sucharki,
• masło ale jedynie surowe nie przesmażane,
• ryż biały, makarony, grysik,
• mięso chude, duszone (do duszenia dodawać olej, a nie tłuszcze zwierzęce), grillowane, drób bez skórki, pasztety, galaretki z drobiu,
• zamiast wędlin lepsze jest duszone mięso na zimno do bułki bo wędliny mają różne dziwne dodatki,
• ryby pieczone w folii,
• przetwory mleczne fermentowane (kefir, jogurt, maślanka, kwaśne mleko), białe sery, budynie, itp., wszystkie niesłodzone bez ziarenek – te przetwory mleczne poprawiają florę jelitową,
• jarzyny: marchewka, szpinak, buraczki, pomidory bez skórki, seler, pietruszka,
• owoce: jabłka, cytrusy, banany, kiwi,
• soki z owoców j.w, marchewkowy, burakowy, pomidorowy - niesłodzone,
• przyprawy: sól, zioła: bazylia, tymianek, cząber, czosnek,
• kawa rozpuszczalna, herbata miętowa, słaba zwykła herbata.

Dieta uzależniona jest od długości okresu pooperacyjnego.

1. W pierwszym okresie po zabiegu, zapoczątkowanym jeszcze w czasie pobytu pacjenta w
szpitalu stosuje się dietę płynną bezresztkową a następnie niskoresztkową.
2. Przy dobrej tolerancji takiego żywienia przechodzi się na dietę o normalnej konsystencji.
Powinna to być dieta łatwo strawna, wysokoenergetyczna, wysokobiałkowa, z
ograniczeniem tłuszczu, cukrów rafinowanych, włókien kolagenowych i błonnika w
postaci surowej.
3. W miarę poprawy stanu zdrowia i normalizacji liczby stolców, stopniowo zwiększa się ilość błonnika w diecie. Ma to na celu wspomaganie motoryki jelit oraz ochronę przed nadmiernym wzrostem bakterii w jelicie.

Błonnik do diety wprowadza się stopniowo.
W początkowym okresie po zabiegu szersze zastosowanie ma błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn (występuje on w produktach takich jak: gotowana marchew, dynia, ziemniaki, surowe jabłko tarte, banany, płatki owsiane gotowane na wodzie lub z dodatkiem niewielkiej ilości mleka, jeżeli pacjent toleruje).
Kiedy ilość i konsystencja stolców się unormuje można zwiększyć ilość błonnika poprzez spożycie większej ilości warzyw i owoców dozwolonych w diecie. Początkowo powinny to być jednak warzywa gotowane, rozdrobnione, owoce zaś należy podawać w postaci soków przecierowych, przecierów owocowych lub gotowane czy pieczone (bez skórki i pestek).
Przy dobrej tolerancji takiego pożywienia można wprowadzić do diety warzywa surowe takie jak sałata zielona, pomidory, drobno starte surówki z marchewki, jabłka, selera.
W przypadku występowania zaparć można wprowadzić do diety pieczywo pszenno – razowe, makarony razowe, kasze, otręby pszenne, suszone owoce (suszone śliwki, rodzynki, figi).

Dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta oraz indywidualnej tolerancji niektórych potraw.
Zbyt restrykcyjna dieta może być przyczyną pogłębienia niedoborów pokarmowych, opóźnienia gojenia się ran pooperacyjnych oraz wolniejszego powrotu pacjenta do zdrowia i aktywności.

W diecie należy uwzględnić suplementację witamin i składników mineralnych, głównie wit. B12, kwasu foliowego, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, wapnia, magnezu, cynku (wg wskazań lekarza) ze względu na:
- zwiększone zapotrzebowanie
- nasiloną utratę z powodu biegunki
- upośledzenie wchłaniania wskutek procesów zapalnych lub z powodu częściowej resekcji odcinków jelit
- przyspieszenia pasażu jelitowego


ZALECENIA DIETETYCZNE W POCZĄTKOWYM OKRESIE REKONWALESCENCJI
Zaleca się:
1. Regularne spożywanie większej ilości posiłków małych objętościowo (5 – 6 razy dziennie).
2. Unikanie nadwagi, spożywanie pokarmów w ilościach gwarantujących utrzymanie prawidłowej masy ciała.
3. Wypijanie dostatecznej ilości płynów (ok. 2 litry dziennie) jako czynnika zapobiegającego utrudnieniu pasażu treści pokarmowej, a w przypadku występowania biegunek 3 litry lub więcej, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu.
4. Unikanie potraw powodujących powstawanie nadmiernej ilości gazów jelitowych: suche nasiona roślin strączkowych, bób, kapusta, kalafiory, brokuły, cebula, pory, szparagi, gruszki, czereśnie, piwo, wody gazowane.
5. Unikanie produktów wywołujących nadmierną fermentację w jelitach, zawierających:
- laktozę (mleko słodkie, mleko skondensowane, mleko w proszku, zabielacze do kawy,
w mniejszym stopniu produkty fermentowane z mleka, takie jak kefir, jogurt, twaróg)
- fruktozę (miód, słodkie soki owocowe bogate w fruktozę i sorbitol: jabłkowy,
gruszkowy, winogronowy).
6. Ograniczenie produktów zawierających cukry rafinowane (cukier, słodycze, słodkie i tłuste ciasta, wysokosłodzone dżemy, syropy owocowe).
7. Unikanie potraw o działaniu rozwalniającym: kawa w nadmiarze, wody gazowane, buraki, papryka, suszone śliwki, zbyt ciepłe lub zbyt zimne napoje, potrawy pikantne.
8. Wyłączenie z diety lub ograniczenie produktów zawierających duże ilości błonnika nierozpuszczalnego (otręby pszenne, pieczywo razowe, grube kasze, ciemny ryż, surowe warzywa i owoce ze skórką i pestkami, owoce suszone, orzechy, migdały).
9. Zwiększenie w diecie produktów zawierających błonnik rozpuszczalny w postaci pektyn (marchew gotowana, dynia, banany, surowe jabłka tarte, płatki owsiane).
10. Stosowanie produktów o działaniu zapierającym takich jak: ryż biały, mąka ziemniaczana, żelatyna, gorzka czekolada, oraz potraw z ich zastosowaniem np. ryż na sypko do potraw, risotto z mięsa i warzyw, ryż z jabłkami, kluski śląskie, kopytka, kisiele owocowe, galaretki mięsne, rybne, galaretki z fermentowanych przetworów mlecznych (jeżeli pacjent toleruje), galaretka z soku z czarnych jagód.
11. Stosowanie płynów garbnikowych (napar z suszonych czarnych jagód, kakao gorzkie na wodzie, woda z czerwonym winem wytrawnym, mocna gorzka herbata) i osłaniających (rumianek, cedzony napar z siemienia lnianego).
12. Zwiększenie w diecie produktów zawierających pełnowartościowe białko:
chude gatunki mięsa (drób bez skóry, cielęcina, królik, młoda wołowina), ryby (najwięcej białka zawiera flądra, karp, dorsz, tuńczyk), jaja, chude wędliny (bez środków konserwujących), łagodne sery żółte i topione, sery twarogowe (jeżeli pacjent toleruje).
13. Ograniczenie spożycia tłuszczu.
Z diety wyłącza się ciężkostrawne tłuszcze zwierzęce: smalec, słoninę, boczek.
W ograniczonej ilości można stosować tłuszcze łatwo strawne takie jak: masło, śmietanka, margaryny miękkie, oliwa z oliwek, oleje roślinne, oleje rybie.
Te ostatnie są szczególnie wskazane w chorobach jelit, ze względu na znaczną zawartość kwasów omega – 3 oraz witamin A, D i E mających działanie antyoksydacyjne. Najbogatsze w te składniki są tłuste ryby morskie: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, sardynka, szprot.
14. Ograniczenie spożycia włókien kolagenowych (ścięgna, powięzi, błony), wzmagają one bowiem skurcze jelit.
Włókna kolagenowe występują szczególnie w mięsach przerośniętych tkanką łączną.
15. Stosowanie odpowiednich technik kulinarnych przy sporządzaniu posiłków:
- gotowanie w wodzie i na parze
- duszenie bez uprzedniego obsmażania na tłuszczu (stosowanie patelni teflonowych)
- pieczenie w folii, pergaminie lub rękawie foliowym
- sporządzanie zup i sosów na wywarach warzywnych (z warzyw wskazanych w
diecie) oraz chudych rosołach (z drobiu, cielęciny, chudej wołowiny)
- zagęszczanie zup i sosów zawiesiną z mąki i wody lub śmietanki
- stosowanie łagodnych przypraw (sól, vegeta, koperek zielony, natka pietruszki, majeranek, bazylia, pieprz ziołowy, wanilia, cynamon, sok z cytryny)

ZALECENIA DIETETYCZNE W PÓŹNIEJSZYM OKRESIE REKONWALESCENCJI

Dieta powinna być zbliżona do prawidłowej diety osób zdrowych z niewielkimi modyfikacjami.
Powinna być dobrze przyswajalna, nie powodować wzdęć, zawierać ograniczoną ilość składników resztkowych (z wyjątkiem okresu występowania zaparć).
W przypadku wycieńczenia i osłabienia organizmu należy zwiększyć w diecie spożycie produktów wysokobiałkowych i wysokoenergetycznych, które podniosą wartość odżywczą diety bez jednoczesnego znacznego zwiększania jej objętości, co jest bardzo istotne u chorych cierpiących jednocześnie na brak apetytu, czy mających wzdęcia i uczucie pełności po posiłkach.
Można to osiągnąć poprzez:
1. Wzbogacenie diety w produkty wysoobiałkowe takie jak: sery żółte, sery topione, jaja, ryby (szczególnie tłuste gatunki takie jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź, sardynka), mięso oraz (jeżeli pacjent toleruje) serki homogenizowane, tłuste twarogi.
2. Zastosowanie produktów wysokoenergetycznych takich jak:
masło, masło orzechowe, majonezy (do sałatek, kanapek), miód, desery z bitą śmietaną (kisiele, galaretki), bezy, koktajle, słodkie sosy (np. owoce w sosie waniliowym).
3. Stosowanie w diecie warzyw gotowanych, rozdrobnionych, surowych soków warzywnych
(sok z buraków, sok wielowarzywny, sok pomidorowy).
4. Spożywanie owoców gotowanych, pieczonych lub w postaci przetartych kompotów, przecierów owocowych lub przecierowych soków bezcukrowych (np. Bobo – vita, Bobo – frut).
5. W przypadku występowania zaparć stosowanie owoców suszonych bądź orzeszków jako przekąskę lub dodatek do sałatek.
6. Spożywanie mlecznych napojów fermentowanych typu „ bio ” zawierających wyselekcjonowane szczepy bakterii fermentacji mlekowej i bifidobakterie.
Są to bakterie niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Hamują one rozwój w przewodzie pokarmowym bakterii szkodliwych, wzmacniają system odpornościowy organizmu, zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów i zaburzeń żołądkowo – jelitowych, wpływają regulująco na pracę jelit.

_________________
Gosiak


Ostatnio zmieniony 2012-08-30, 21:25 przez gosiak242, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil Wyślij prywatną wiadomość  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  


sklep medyczny



Technologię dostarcza phpBB3® Forum Software © phpBB Group